Přijetí nových právních předpisů Sněmem Moravskoslezské republiky


Moravskoslezská republika přijala nové právní předpisy

Olomouc, 28. září 2024 – Sněm Moravskoslezské republiky dne 28. září 2024 schválil sérii nových právních předpisů, které významně ovlivní chod země a právní rámec různých oblastí života. Nově přijaté zákony se zaměřují na klíčové otázky občanské správy, ústavního práva, volebních mechanismů a práv národnostních menšin.

Mezi přijatými zákony jsou:

  1. Zákon č. 14/2014 ZRM o evidenci občanů a osobních dokladech – Tento zákon upravuje podmínky evidence občanů a vydávání osobních dokladů, což usnadní občanům přístup k důležitým osobním dokumentům a zefektivní správu evidence obyvatel.
  2. Zákon č. 15/2024 ZRM o Ústavním soudu – Tento zákon zakládá pravidla pro činnost Ústavního soudu Moravskoslezské republiky, který bude chránit ústavní pořádek a práva občanů.
  3. Zákon č. 16/2024 ZRM o veřejných diskusích a všelidových hlasováních – Zákon posiluje přímou demokracii v republice a zavádí mechanismy pro konání referend a veřejných diskusí na významná celostátní nebo regionální témata.
  4. Zákon č. 17/2024 ZRM o volbách do zastupitelských sborů – Tento zákon stanoví pravidla pro organizaci a průběh voleb do zastupitelských sborů na všech úrovních veřejné správy – do Sněmu i do národních výborů.
  5. Zákon č. 18/2024 ZRM o národnostních menšinách – Nový zákon rozšiřuje ochranu práv národnostních menšin v Moravskoslezské republice a garantuje jim rovnoprávné postavení ve společnosti.
  6. Zákon č. 19/2024 ZRM o národních výborech – Tento zákon upravuje činnost národních výborů, které zastupují občany v obcích, župách a oblastech, a posiluje jejich roli v oblasti místní samosprávy.
  7. Zákon č. 20/2024 ZRM o územním členění státu – Tento zákon stanovuje nové rozdělení územních celků v Moravskoslezské republice, upravuje novou strukturu žup a zřizuje oblasti.

Tyto právní předpisy byly přijaté s cílem zlepšit správu státu a posílit ústavní rámec Moravskoslezské republiky. Další informace o nových zákonech najdete na oficiálním webu Moravskoslezské republiky.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *