Založení politické strany v MSR



Politická strana je dobrovolné sdružení občanů Moravskoslezské republiky, založené za účelem účasti na politickém životě, zejména prostřednictvím účasti na volbách a vyjadřování politických, ekonomických, sociálních a kulturních zájmů svých členů.


Politické strany nesmí ve svých stanovách, činnostech nebo politikách podporovat nebo praktikovat diskriminaci na základě rasy, etnického původu, náboženského vyznání, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení nebo jakéhokoli jiného statusu chráněného zákonem.

Kdo může založit politickou stranu?


Politická strana může být založena skupinou nejméně pěti zakládajících členů, kteří jsou občany Moravskoslezské republiky a jsou plně svéprávní. Zakládajícími členy politické strany mohou být občané Moravskoslezské republiky, kteří dosáhli věku 18 let, mají právo volit a souhlasí s programem a stanovami strany.

Jak a kam se obrátit?


Zakladatelé musí předložit ministerstvu vnitra návrh stanov s politickým programem, který odpovídá ústavním principům a zákonům Moravskoslezské republiky.

Seznam zakládajících členů, stanovy a program strany se zasílá na e-mail vlada.morava@email.cz.

Stanovy každé politické strany musí obsahovat jméno strany, sídlo, cíle, strukturu, pravidla pro přijímání a vylučování členů, postupy pro volby do stranických orgánů a finanční řízení. Stanovy musí také stanovit způsoby rozhodování, včetně rozhodovacích pravidel pro sjezdy a konference a metody, jakými mohou být stanovy změněny.

Termíny


Ministerstvo musí rozhodnout o žádosti o registraci do 60 dnů od jejího podání. Odmítnutí registrace musí být odůvodněno písemně.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *